Nejpálivější Chilli světa

Pálivost je tím, co dělá chilli papričky tak lákavé a oblíbené. Oheň v puse i po těle, mrazení v zádech a slzy v očích, k tomu všemu stačí zakousnout se do pořádně pálivé papriky. Jaké pocity ale vyvolávají ty nejpálivější chilli papričky na světě? Mnozí by to přirovnali jedině k peklu na zemi.

 

Scovilleho test pálivosti

Za pocit pálení může látka kapsaicin, kterou papričky obsahují. Právě množstvím kapsaicinu se měří pálivost jednotlivých druhů chilli papriček. Než přišla možnost přesnějších laboratorních testů pomocí chromatografických metod, používala se metoda, kterou vymyslel v roce 1912 americký chemik Wilbur Scoville. Spočívala v ochutnávání roztoku z paprik, cukru a vody několika ochutnávači a ředění tohoto roztoku tak dlouho, dokud se úplně neztratila pálivost. Podle míry naředění se pak udávala hodnota pálivosti. Tato metoda se nazývá Scovilleho organoleptický test a pálivost se určuje na Scovilleho stupnici počtem Scoville jednotek pálivosti SHU (Scoville heat units). Pro příklad paprička, jejíž roztok musel být naředěn 1000 krát, má pálivost 1000 SHU. Úskalí přesnosti tohoto testu tkví v ochutnávačích, jelikož každý člověk může onu pálivost vnímat jinak, proto se jich účastnilo vždy nejméně pět. Dnes se využívá kapalinová chromatografie, která je vysoce účinná a měří nejpřesněji, s maximální odchylkou 5%.

Nejpalivejsi Chilli sveta 1

 

Kolik je kde SHU?

Čistý kapsaicin má hodnotu 15 milionů SHU, takové pálivosti žádná z chilli papriček ani zdaleka nedosahuje, to je nemožné. Do pepřového spreje se používá roztok kapsaicinu s hodnotami kolem 5 milionů SHU a i to je na pěstované papričky ještě příliš mnoho. Ovšem i hodnoty přes 2 miliony SHU, kterých už dosáhla nejpálivější paprička světa, jsou ohromné. Pro srovnání u nás známé a běžně používané maďarské feferonky mají kolem 4000 SHU, cayenské papriky 100 000 SHU a jedny z nejpálivějších častěji konzumovaných papriček Habanero Red Savina 300 000 SHU, i to už je ale nejspíš jen pro zdatné chilli nadšence.

 

Rekordmanky mezi chilli papričkami

V posledních letech se rekordy v pálivosti neustále posouvají a to ohromnou rychlostí, takže některé chilli královny vydrží na trůnu někdy sotva pár měsíců. Tyto papričky jsou pěstěny speciálně pro získání Guinessova rekordu a pro většinu lidí je nepředstavitelné je ochutnat. Pálivost jednotlivých druhů papriček je velmi ovlivněna prostředím a přírodními podmínkami pěstebního místa a platí, že nejvíce pálí chilli papričky tam, kde byly vyšlechtěny. Ty nejpálivější odrůdy jsou většinou vyšlechtěny z druhu Capsicum chinense. Podívejte se tedy na malý výčet těch nejpálivějších chilli papriček světa, všechny dosahují pálivosti více než 1 000 000 SHU. Přesné hodnoty se mohou zdroj od zdroje trochu lišit, protože někde je brána v potaz nejvyšší naměřená hodnota SHU a jinde průměr.

Nejpalivejsi Chilli sveta 2

 

Trinidad Scorpion Moruga

Svůj rekord drží tato paprička od února 2012, kdy v jejích sušených plodech bylo naměřeno neuvěřitelných 2 009 231 SHU. Vypěstovat se ji povedlo kalifornskému pěstiteli chilli Jimu Duffymu a zatím jeho prvenství nikdo nepřekonal. Není divu, že semena této papričky pálí na kůži i přes gumové rukavice.

 

Douglah Trinidad Chocolate

Nenechte se zmást sladkým názvem, tato paprička je také ďábelsky pálivá. Naměřeno jí bylo 1 853 936 SHU a předběhla tak téměř všechny soupeřící papričky předchozích let.

 

Dorset Naga

1 598 227 SHU, to je hodnota pálivosti této chilli papričky, se kterou se v roce 2006 ujali na nějakou chvíli vedení světového chilli žebříčku Američané Michael a Joy Michaudovi.

 

Trinidad Scorpion Butch T

Svůj název nese po pěstiteli Butchi Taylorovi z Austrálie a její pálivost dosahuje ohromných hodnot 1 463 700 SHU.

Nejpalivejsi Chilli sveta 3

 

Naga Viper

Tato paprička je slabším předchůdcem ještě pálivější Dorset Nagy, ale i tak by se ji málokdo odvážil ochutnat. Vždyť dosahuje až 1 382 118 SHU.

 

Trinidad 7-Pot

Svůj název má tato chilli paprička údajně podle toho, že jeden její plod dokáže přivést k silné pálivosti sedm hrnců guláše. Kdo by tomu nevěřil, když číselný údaj ukazuje 1 267 641 SHU?

 

Satan’s Strain Trinidad Scorpion Moruga

Toto je jeden z vyšlechtěných druhů Scorpion Morugy, který se také s hodnotou 1 194 205 SHU hrdě zařadil do první desítky nejpálivějších chilli papriček světa.

 

Infinity Chilli

Pořadí této a následující papričky se někdy uvádí obráceně, ale díky nejvyšší naměřené hodnotě 1 176 182 SHU si toto místo zaslouží spíše Infinity. Zvláštností této papričky je fakt, že byla vypěstována vlastně náhodou a to v Anglii pěstitelem Nickem Woodsem. Anglie určitě nemá ideální podmínky pro pěstování těch nejpálivějších paprik, těm se nejlépe daří v horkém a sušším klimatu, přesto se tu povedl tento unikát.

 

Naga Morich

Další druh oblíbené Nagy, právě jejím šlechtěním vznikla později Dorset Naga. Paprička pochází z Bangladéše a severovýchodní Indie a její pálivost se pohybuje až kolem 1 080 000 SHU.

 

Bhut Jolokia (Naga Jolokia)

Pochází taktéž z Bangladéše a severovýchodní Indie, regionu Assam. Obsah kapsaicinu v ní je až 1 041 427 SHU a dlouhou dobu držela prvenství jako nejpálivější chilli paprička na světě. Toto je však už minulostí, dnes uzavírá žebříček deseti nejpálivějších druhů.