Čokolády s Chilli

Spojení čokolády a chilli možná zní na první poslech zvláštně. „Copak dnešní lidé už neví, co by vymysleli?“, napadla vás možná podobná otázka. Věřte ale, že jste úplně vedle. Spojení chilli s čokoládou není žádnou novinkou, naopak je tak staré jako čokoláda sama.

 

Mayové a Aztékové v Jižní Americe si dopřávali tuto pochoutku už dávno před příchodem prvních Evropanů. Traduje se, že slavný aztécký vládce Montezuma II. vypil až 50 šálků nápoje z kakaových bobů ochuceného chilli denně. Co je na tom pravdy se dnes už těžko dozvíme, čokoládu s chilli si však můžete dopřát i vy. Zajímá vás, jak se čokoláda dostala do Evropy? Dovezl ji na začátku 16. století španělský mořeplavec Hernán Cortés, který se s ní setkal právě na dvoře aztéckého krále Montezumy II. Ze začátku si ale čokoládový nápoj nezískal v Evropě příliš obliby, protože byl hořký a kořeněný, většinou vanilkou a chilli. Změnili to až španělské jeptišky, které začaly přidávat do nápoje cukr. To pak obliba rostla prudce vzhůru napříč stoletími a čokoláda se drží na špici mezi cukrovinkami dodnes. Výrobci se předhánějí v různých druzích a příchutích, takže i na pultu běžného supermarketu byste neměli mít problém sehnat tabulku čokolády s chilli. A kdyby přece jen ano, určitě pochodíte ve specializovaných obchodech.

Chilli cokolady 2

I u chilli čokolád platí, že se dají sehnat v různé míře pálivosti. Ty běžně prodávané v obchodě budou spíše mírně pálivé, zvládne je každý, komu nevadí ostřejší chuť. Opravdu pálivé čokolády seženete spíše přes internetové obchody, které se na chilli papričky a výrobky z nich specializují. I tady pak budete mít na výběr, jestli raději budete šetřit své chuťové pohárky nebo si troufnete třeba rovnou na chilli čokoládu z nejpálivější papričkou na světě Morugou. Základem všech by však měla být vždy kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa, aby výsledná chuť opravdu vynikla.

Chilli čokoládu si však nemusíte dopřávat pouze v podobě klasické tabulky, ale můžete si vychutnat také šálek horkého nápoje, který zahřeje hned dvakrát. A není nic jednoduššího, než si tuto pochoutku připravit sami doma. Překvapit můžete i netradičními bonbóny. Vyzkoušejte některý z následujících receptů.

 

Horká čokoláda s chilli

Tímto nápojem uspokojíte své chuťové pohárky a nadchnete každou návštěvu. Obzvlášť v zimě dokáže chilli čokoláda velmi zahřát, ale stejně skvělá bude i v létě.

 

Budete potřebovat:

1 litr 12% smetany (postačí i mléko, pokud smetanu nemáte)

200 g kvalitní hořké čokolády

1 vanilkový lusk

1 svitek skořice

1 chilli paprička

3 lžíce medu (může být i cukr)

250 ml vody

 

Postup:

Nejdříve rozřízněte chilli papričku a vyndejte z ní semínka. Poté ji vložte do kastrůlku, zalijte vodou a nechte vařit, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Do jiného hrnce nalijte smetanu, přidejte rozpůlený vanilkový lusk a skořici a přiveďte opatrně k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, vložte nalámanou čokoládu, oslaďte medem a míchejte do úplného rozpuštění. Následně vyndejte koření a po troškách přilévejte chilli vývar, dokud nebude chuť čokolády podle vás ideální.

Chilli cokolady 1

Horká chilli čokoláda s pudingem

Výborná hustá čokoláda, kterou budete s chutí vyjídat lžičkou z poháru i šálku.

 

Budete potřebovat:

0,5 litrů mléka

1 čokoládový pudinkový prášek

100 g hořké čokolády

100 ml smetany

2-3 lžíce cukru

chilli koření podle chuti

 

Postup:

V jednom hrnci uvařte z mléka, cukru a prášku klasický pudink, v druhém zároveň ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přilijte k ní smetanu a přidejte chilli. Poté k čokoládové směsi vlijte horký pudink a míchejte, dokud nebude výsledná hmota propojená. Podávejte nejlépe ihned po nalití do sklenic, šálků nebo pohárů.

 

Čokoládové chilli lanýže

Můžete je zařadit do vánočních receptů nebo z nich třeba vytvořit bonboniéru k narozeninám pro vaše blízké. V obou případech budete mít jistě úspěch.

 

Budete potřebovat:

300 g kvalitní hořké čokolády

4 lžíce másla

300 ml smetany na šlehání

3 lžíce koňaku (může být i jiný podobný alkohol)

půl lžičky chilli koření

práškové kakao

 

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou a máslem a umícháme v hladkou hmotu. Přidáme koňak a chilli, jejich množství můžeme upravit podle své chuti. Hotovou směs přelijeme do ploché misky a uložíme do chladu, ideálně přímo do mrazničky. Jakmile hmota ztuhne, vykrajujeme lžičkou malé porce, které uválíme v rukách do kuliček a obalíme je v kakau. Kuličky dobře vypadají každá zvlášť v malých papírových košíčcích, ale není to nutné. Skladujeme v chladnu.

 

Lahůdka pro všechny smysly, právě tím je chilli čokoláda. Její vůně, hladký lesklý povrch, křupání při rozlomení a samozřejmě hlavně její neobyčejná chuť si vás získá natolik, že budete chtít další. Sladká a hořká chuť doplněná o palčivost chilli papriček je prostě dokonalá.

Chilli cokolady 4