Chilli omáčky

Chilli omáčky jsou nepostradatelným doplňkem kuchyně pro každého milovníka ostré chuti. Podávají se například jako příloha k masu, na dochucení různých omáček a zeleninových směsí, na nakládání masa i do obyčejných toustů, kterým dodají říz. K sehnání je nepřeberné množství chilli omáček ze všech koutů světa, od lehce pálivých až po extrémy se stovkami tisíc jednotek pálivosti SHU. Vyrobit si svou vlastní chilli omáčku ale může při troše snahy i každý sám doma, není to celkem nic složitého, když máte potřebné suroviny.

 

Exotika i v Česku

Obliba chilli omáček u nás stoupá úměrně tomu, jak se do povědomí lidí dostávají cizokrajné kuchyně a rozšiřují se jejich recepty. Moderní otevřená doba přeje experimentům a tak mnoho lidí láká vyzkoušet thajskou, čínskou, mexickou nebo třeba indickou kuchyni, pro které je konzumace chilli papriček a používání chilli omáček naprosto typické. Tipujete, že Mexiko drží prim v této spotřebě? Není tomu tak. To Indie vypěstuje, vyveze, ale také spotřebuje nejvíce chilli papriček na světě. K dostání jsou však i chilli omáčky ryze české, od semínek až po finální produkt, na našem trhu existují výrobci zabývající se jejich výrobou.

Chilli omacky 1

 

Recepty na výrobu domácí chilli omáčky

Receptů na domácí chilli omáčky je takové množství, že si mezi nimi lze na první pohled jen těžko vybrat. Chce to zkoušet a ochutnávat, co bude vašim chuťovým pohárkům nejmilejší. Nejdůležitější surovinou chilli omáček jsou samozřejmě chilli papričky, dále sůl a něco kyselého jako ocet nebo citrónová šťáva. To se přidává k základu, který může být různý. Často ho tvoří rajčata, může být ale i ovocný z jablek, meruněk nebo třeba manga. Pálivá chuť chilli se s ovocnou chutí velmi dobře doplňuje, hojně se toho využívá v thajské a indické kuchyni. Co se týče dalších surovin, jsou chilli omáčky velmi různorodé. Někdo má raději čistou přírodní chuť paprik, jiný dává přednost dochucení ještě různým dalším kořením, česnekem nebo i sójovou omáčkou. Po uvaření se dá omáčka jednoduše přelít do sklenic a sterilizovat, aby vám vydržela ve spíži, než ji zkonzumujete.

 

Jednoduchá rajčatová chilli omáčka

Tato omáčka se dá připravit zcela podle vaší chuti, od mírně ostré až po extrémně pálivou, záleží na použité odrůdě chilli papriček.

 

Budete potřebovat:

1 kg hodně zralých rajčat

chilli papričky – jejich počet závisí na vašich představách o pálivosti výsledku

třtinový cukr (nemáte-li, postačí i obyčejný bílý, ale tento je chuťově lepší)

sůl

citrónová nebo limetková šťáva

voda

 

Postup:

Spařte rajčata horkou vodou, aby šla oloupat, a poté je nakrájejte na kousky. Vařte je v hrnci tak dlouho, až se úplně rozvaří (přiměřeně podlévejte vodou). Tyčovým mixérem poté rajčata rozmixujte na kaši a tu dochuťte solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidejte celé papričky a vše znovu důkladně rozmixujte. Opět můžete ještě dochutit. A to je vše, teď už stačí jen omáčku přelít do sklenic a sterilizovat.

Chilli omacky 2

Harissa

Pochází ze severní Afriky, kde je hodně populární. Neobejdou se bez ní jídla v Tunisku, Maroku, Alžírsku nebo Libanonu. Vyrábí se většinou ze sušených, ale i z čerstvých papriček, může být kombinace obojího. Nikdy by v ní ale neměl chybět kmín a česnek.

 

Budete potřebovat:

10 chilli papriček

4 stroužky česneku

1 lžička drceného římského kmínu

5 lžic olivového oleje

sůl

 

Postup:

Papričky zbavené semen se rozmixují s česnekem a kmínem, dochutí se solí a vmíchá se olivový olej. Vzniknou tak asi tři lžíce pálivé pasty.

Chilli omacky 4

Mexická salsa

Tato omáčka je typická celými kousky zeleniny. Používá se v mexické kuchyni k masu a jiným pokrmům, namáčí se do ní kukuřičné lupínky nachos. Salsa se dělá v mnoha druzích z různých ingrediencí, od rajčat po ovoce. My si představíme jeden z těchto receptů.

 

Budete potřebovat:

5 rajčat

1 velkou papriku

chilli papričky, ideálně Jalapenos, v množství podle chuti (mohou být i sterilované)

1 menší cibuli

špetku černého pepře

třtinový cukr

jablečný ocet

sůl

 

Postup:

Rajčata (se slupkou nebo bez ní, jak je vám milejší) nakrájejte na kousky a duste do rozvaření. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte nakrájenou cibuli, papriky a chilli papričky (pokud používáte čerstvé, sterilované přidejte později). Vařte do změknutí a poté dochuťte solí, cukrem, octem a případně pepřem.

Chilli omacky 3

 

Thajská sladká chilli omáčka

V Thajsku se přidává ke všemu, u nás je oblíbená třeba ke kuřecímu masu, které skvěle doplňuje. Její pálivost zmírníte, pokud před přípravou papričky zbavíte semínek a žebrování.

 

Budete potřebovat:

100 g ostrých chilli paprik

100 ml rýžového octa

200 g cukru, ideálně třtinového

300 ml vody

1-2 lžičky škrobové moučky

1-2 stroužky česneku

sůl

 

Postup:

Papričky s česnekem, solí, octem a vodou rozmixujte, poté dejte do hrnce a vařte s přidaným cukrem a škrobem několik minut, dokud směs nezhoustne.

 

Chilli omáčky jsou perfektním doplňkem k téměř všem jídlům. Variabilita jejich chutí vám nabídne nespočet zážitků při jejich konzumaci. Nebraňte se zkoušet stále nové a nové variace, můžete tím jen získat.